woensdag 30 september 2009

Presentatie

Vanmiddag heb ik een korte presentatie gegeven op mijn LIO school om de leerkrachten op de hoogte te stellen van mijn opdrachten en plannen.
Ik heb afgesproken met de directrice dat ik een vervolg afspraak zou maken voor het overleg van de invulling van het implementatieplan.

Hier later meer over!

dinsdag 29 september 2009

Typfoutje?

Tijdens de aftrap van de Teleac MediaMovies kregen we een presentatie van Justine Pardoen. Zij wees ons erop, dat er veel onzin op het internet te verkrijgen is. Daarnaast is het ook zo, dat verschillende game - websites bepaalde games aanbieden die eigenlijk alleen toegang moeten geven aan mensen van 18 jaar en ouder.

Waar ik heen wil met mijn verhaal is dat als je de website verkeerd hebt gespeld, dit grote consequenties kan hebben. Volwassenen zullen er hoogstwaarschijnlijk even om moeten lachen, maar voor kinderen kan het grote gevaren hebben.
Zo wilde ik vandaag mijn Hyves - profiel even checken, op nieuwe berichten etc. Door niet goed op te letten vergat ik de v te typen. Dus stond er: hyes. Tot mijn verbazing kwam ik terecht op een compleet andere website! Deze site staat boordevol aanbiedingen wat niet is bedoeld voor minderjarigen. Oftewel: de virtuele sex wereld.

Pas dus op! En check eerst de spelling van de site, voordat je op enter klikt ;-)

Vooraankondiging themamiddag ICT & Mediawijsheid 10 februari 2010

Mijn begeleidster heeft mij gevraagd om samen met haar invulling te geven aan de themamiddag op 10 februari 2010 dat op Iselinge zal plaats vinden. De themamiddag wordt elk jaar georganiseerd door 1 van de 2 pabo’s in samenwerking met BICTA en Kennisnet. Naast een centraal gedeelte worden er workshops gegeven door mensen die werkzaam zijn in het onderwijs.

Leerkrachten, directeuren en andere geïnteresseerden die werkzaam zijn in het primair (speciaal) onderwijs in Twente en Achterhoek zijn van harte welkom. Aan deze themamiddag zijn geen kosten verbonden. Binnenkort volgt er meer informatie over de onderwerpen van de diverse workshops en de inschrijfprocedure.

Ik zal samen met mijn begeleidster een workshop gaan geven rondom Mediawijsheid. Wat precies de invulling hiervan zal gaan worden, is nog niet bekend. Hier later meer over!

Laatste voorbereidingen...

Gistermiddag heb ik samen met mijn begeleidster overleg gehad over de workshopochtend van 6 okt. a.s. Samen hebben we drie websites geselecteerd waar de studenten mee kunnen gaan werken. Op dit moment ben ik bezig een goede handleiding te schrijven, zodat we niet teveel vragen krijgen deze morgen. ;-)
Waarom moet deze handleiding zo goed in elkaar zitten? Studenten konden zich tot vandaag inschrijven voor drie workshops. Onze workshop had ruimte voor maar liefst 50 studenten! Gister kreeg ik de mededeling dat deze workshop totaal vol zit! Waarschijnlijk gaan 55 studenten onze workshop bijwonen. Echt super dat er zoveel belangstelling voor is.

vrijdag 25 september 2009

Bloggen

Voordat ik met mijn minor begon was ik niet zo thuis in de wereld die 'bloggen' heet. Voor het volgen van mijn minor was het een onderdeel om een blog bij te houden. Ik begon het leuk te vinden en inmiddels probeer ik het dagelijks bij te houden wat ik aan RSS feeds tegen kom en van andere bronnen.

Maar wat is bloggen nou precies? En waarom bloggen mensen?
Een weblog is opgezet als een logboek. Op deze weblog staan in chronologische wijze geposte berichten. Vaak starten mensen een weblog voor een bepaald onderwerp. Dit uiten mensen in verschillende manieren. Er zijn namelijk verschillende soorten weblogs of blogs:
• Weblogs met voornamelijk tekst;
• Videoblogs met voornamelijk videofragmenten;
• Moblogs met voornamelijk foto’s genomen met een
mobiele telefoon;
• Edublogs, educatieve weblogs voor of door scholen.

Maar wat kan nou een bijdrage zijn van een weblog / blog binnen het onderwijs?
Er zijn vele mogelijkheden binnen het onderwijs om een weblog / blog in het onderwijs te gebruiken.
Een weblog / blog kan onder andere goed worden gebruikt als:
• Communicatiemiddel binnen de klas;
• Klassendagboek;
• Communicatiemiddel naar ouders;
• Klassenkrant;
• Themapagina;
• Dagplan.

Leerlingen leren niet alleen zinvolle en praktische informatie op de weblog / blog te plaatsen, maar ze leren tevens informatie verwerven uit gesproken taal. Daarbij leren ze deze informatie mondeling of schriftelijk weer te geven. Dit is een voorbeeld. Er zijn nog vele andere voorbeelden te noemen.

Naast Blogger zijn er nog vele andere websites waar je met je klas een weblog kan starten.
• Blogeiland: www.blogeiland.
• Blogspot: www.blogspot.nl
• Punt.nl: www.punt.nl
• Webloggen: www.webloggen.nl
• Toplog: www.toplog.nl

Op het internet zijn er vele handleidingen te vinden over hoe je goed kan starten met een weblog. Om al deze informatie op een juiste manier te filteren, heb ik hieronder een kort stappenplan beschreven:
1. Bedenk waar het weblog voor bedoeld is en wie
gaat plaatsen op het blog.
2. Ga naar een pagina waar weblogs aangemaakt
en klik op de optie om een weblog aan te maken.
3. Vul alle gegevens in en publiceer het weblog.
4. Maak de weblog op naar eigen wens (kleur en
plaatjes).
5. Zet alle voorkeuren goed (mag er anoniem gepost
worden, moet een reactie eerst worden goedgekeurd,
etc.).
6. Publiceer het eerste blog!
7*.Bespreek met leerlingen het gebruik van het weblog
maak gezamenlijk afspraken.

* Fanatieke bloggers die in het onderwijs werkzaam zijn, raden aan om eerst aandacht te besteden aan de weblog-etiquette. Hierbij moet je denken aan risico's bij het verspreiden van privé-gegevens,beleefdheid, privacy en je eigen vrijheid van meningsuiting.

Bloggen is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam! Kies een onderwerp waar jij graag informatie over wilt delen en start een eigen blog!

Mijn mede minor studenten en begeleidster zijn ook actief op hun blogsite.

Lizette de Man
Danny Kempers
Kobbe Jan Boekelo
Chris Wijnen

Succes en blog ze!

donderdag 24 september 2009

Mediawijzer.net

Web 2.0

Sinds ik ben gestart met mijn Minor, komt de term Web 2.0 steeds vaker voorbij. Daarom ben ik me eens gaan verdiepen in Web 2.0. Wat is er allemaal en hoe kan je het inzetten in het onderwijs? Ik was een interessante brocure aan het lezen van Kennisnet en bij de literatuurlijst werd je doorverwezen naar de Blogsite van Margreet van den Berg. Zij is via Wikispaces doorverwezen naar een overzicht van tools: Cooltoolsforschools.

Op deze website vind je een overzicht van tools, die ieder zijn gerangschikt in rubrieken. Bij iedere tool staat een korte beschrijving wat het is. Tevens vind je er links naar websites met lesmateriaal en materialen en hulpmiddelen om lessen te maken.


Over de lay-out van de website is het een en ander op aan te merken, maar toch is het overzichtelijk. Er is bovendien erg veel te vinden.

Omdat het een Wiki is, kun je zelf tools toevoegen! Een mooie manier van samen iets ontwerpen, waar iedereen in het onderwijs wat aan heeft!

Inschrijven

De tweedejaars hebben een mail ontvangen van mijn begeleidster dat ze zich kunnen intekenen voor de workshops op 6 okt. a.s. Daarbij stond de informatie vermeld wat de bedoeling is van de workshops. Ze krijgen uiterlijk de tijd tot 29 sept. Ik zou zeggen, maak een keuze en schrijf je snel in!! :-)

woensdag 23 september 2009

MediaMovies

Vorige week hadden wij de eerste aftrap van de Teleac MediaMovies. Vandaag is bekend geworden wie welke thema's gaat uitvoeren. Samen met Danny Kemper en Kobbe Jan Boekelo ga ik me verdiepen in de volgende thema's:
- Games en virtuele werelden
- Mediaproductie

Tijdens de eerst volgende bijeenkomt, die zal plaats vinden in Hilversum, zal er meer duidelijkheid zijn wat er precies van ons wordt verwacht.

Wordt vervolgd!

GoAnimate

Zoals je op mijn blog pagina hebt kunnen lezen, ben ik bezig om te kijken welke websites goed inzetbaar zijn voor het maken van Digitale Prentenboeken en Cartoons. Naast Storybird, kwamen mijn begeleidster en ik ook op GoAnimate.

GoAnimate heeft vele mogelijkheden en werkt snel, effectief en makkelijk.


Hieronder volgt een stappenplan hoe je te werk moet gaan voordat je super animaties kan maken:


Stap 1:
Rechts bovenin op de begin pagina klik je op Sign Up. Je krijgt een scherm voor je, waar je een nickname moet invullen, dan je emailadres en vervolgens tweemaal je wachtwoord

Stap 2:
Wanneer je deze correct hebt ingevuld zal er een email naar je toe worden gezonden met een bevestigingslink. Als je deze link aanklikt is je account actief.


Stap 3:
Nu kan het echte werk beginnen! Naast Sign Up, kun je klikken op Create. Wanneer je hier op klikt kom je in het vervolgscherm.


Je hebt bij GoAnimate drie keuzemogelijkheden:
- Animation Studio (Digitale prentenboeken & Cartoons)
- Animated Slideshow (Met je eigen foto's een slideshow maken!)
- eMessages (Het versturen van een eCard. Deze zijn kant en klaar!)

Stap 4:
Klik op Animation Studio. Je moet vervolgens kiezen uit een 'cast' voor je animatie. Deze 'cast' is te vergelijken met een thema kiezen bij Storybird.




Wanneer je een thema hebt gekozen, kom je bij de ontwerppagina. Je kunt hier kiezen voor verschillende typetjes, spreekballonnen, achtergronden, extra spullen, muziek en tot slot bewegende animaties. Wil je een nieuwe scene maken? Dan klik je op het + rechts onderin.

Probeer het uit en zet je eigen gemaakte cartoon online!

dinsdag 22 september 2009

Hyves

Hyves is tegenwoordig bijna een begrip! Basisschoolleeringen, pubers en volwassenen hebben tegenwoordig 'bijna' allemaal hyves. 18 September 2009 bestond Hyves 5 jaar!
Hyves is ooit opgezet voor (jong) volwassenen. Tegenwoordig gebruiken bijna alle kinderen hyves. Als je nu de vraag zou stellen in groep 8 wie een profiel op Hyves heeft, dan steekt zeker driekwart van de klas zijn vinger op. Met 14 jaar is het zelfs al 80%. Van de 8-jarigen heeft een derde een profiel op Hyves.

De website MijnKindOnline is een onderzoek gestart naar Hyves: Het gedrag van Kinderen op Hyves. Want wat zijn nou de belangrijkste contacten op Hyves? De reeds bestaande vrienden zijn de belangrijkste contacten voor jonge kinderen en tieners. Natuurlijk spreken deze kinderen/tieners elkaar dagelijks op school, maar toch na schooltijd nog even kwekken met klasgenoten is erg hip tegenwoordig! Daarom wordt hyves ook gezien als de grootste sociale netwerksite van Nederland! Hyves telt meer dan 9 miljoen profielen. Het blijkt tegenwoordig heel normaal te zijn dat 8- tot 18- jarigen op Hyves ook een van zijn ouders als Hyves vriend heeft. Uit onderzoek van Krabbels & Respect plz? ;-) (Bron: MijnKindOnline) is dit maar liefst 75%.

Het onderzoek is vormgegeven in een brocure. De brocure Krabbels & Respect plz? ;-) gaat in over allerlei zaken rondom Hyves. Daarnaast zijn er ook nog twee brocures online over:
- 'Mijn kind op Hyves'
- 'Mijn puber op Hyves'

Gebleken uit het onderzoek is dat ouders van jonge kinderen actiever betrokken zijn bij de 'Hyves - zaken' van hun kind (internetopvoeding). Daar in tegen zijn ouders van pubers minder bezig met de bezigheden van hun kind online, waaronder Hyves. Dit is jammer, want juist in de puberjaren wordt actief deelnemen aan sociale netwerken intensiever. Het is juist belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je kind, omdat het ook meer risico's met zich meebrengt.

Wist je dat?
- Ongeveer 1 op de 8 kinderen heeft wel eens ruzie op Hyves
- 1 op de 5 krijgt wel eens een vervelende krabbel
- Vooral de 13- tot 15-jarigen hebben daar emotioneel last van

Ben jij benieuwd naar hoe je het beste om kan gaan met Hyves in de klas, thuis etc. Hieronder kun je de drie brocures gratis downloaden.

- Download het rapport Krabbels & Respect plz? ;-)
- De brochure 'Mijn kind op Hyves'
- De brochure 'Mijn puber op Hyves'

Opzet Workshop

Vanmorgen heb ik de eerste overleg bijeenkomst gehad over de themaochtend Mediawijsheid voor de tweedejaars studenten.
Er zijn een aantal zaken besproken over de invulling. Wat dit precies gaat worden, kan ik nog niet bekend maken, aangezien de tweedejaarsstudenten nog niets weten, betreft de invulling.
Wat ik als voorbereiding kan doen:
- Subonderwerpen aanpassen/aanvullen. Uit de resultaten van afgelopen jaar, is gebleken dat teveel studenten het zelfde onderwerp willen uitwerken.
- Relevante websites testen in lokaal 15, of deze daadwerkelijk goed inzetbaar zijn.
- Nadenken over de invulling van de tijd (met name dat studenten niet te snel klaar zijn met het product!)

Volgende week maandag heb ik overleg met mijn begeleidend student of we onze workshop precies gaan invullen.

Wordt vervolgd!

maandag 21 september 2009

Leerlijn Mediawijsheid

Dit najaar verschijnt de doorlopende leerlijn Mediawijsheid! Deze integreert mediaonderwijs in het bestaande curriculum van het basis- en voortgezet onderwijs. Aangezien ik een emplementatieplan ga ontwikkelen voor mijn LIO school, komt deze leerlijn zeker van pas.

Deze leerlijn zal gratis te verkrijgen zijn en is uitgewerkt voor 419 kerndoelen en eindtermen van 108 vakken. Persoonlijk vind ik 419 kerdoelen aan de vele kant, betreft media. Maar zodra de leerlijn online is, zal ik me er zeker in gaan verdiepen!

zondag 20 september 2009

Contract, versie 2!

Afgelopen donderdag heb ik een feedback gesprek gehad met mijn begeleidend docent over mijn Minor contract.
Aan de hand van de feedback kwam naar voren dat ik een emplementatieplan zou kunnen gaan schrijven voor mijn LIO school. Voordat ik mijn contract kon gaan aanpassen, moest ik eerst goedkeuring hebben van mijn LIO school.
Na een telefoontje, kon ik om 10.30 terecht. Mijn LIO school was erg enthousiast. Dus nadat ik goedkeuring had gekregen voor het schrijven van een implementatieplan, kon ik mijn contract gaan bijstellen.
Tevens heb ik gelijk een afspraak met de school om een presentatie te verzorgen over de invulling van mijn Minor. Dit geeft ook meer duidelijkheid naar de andere leerkrachten en is er ook ruimte voor vragen. De presentatie zal plaats vinden op woensdag 30 september.

Contract staat weer in de ELO, dus afwachten op de feedback!

donderdag 17 september 2009

Teleac Mediamovies



Vandaag hadden de minor studenten samen met de eerstejaars academische studenten de aftrap van het project vanuit Teleac: Mediamovies. Aan de hand van twee presentaties van Teleac en Mijn Kind Online, kregen alle studenten een duidelijk beeld wat precies de bedoeling is van dit project. Uiteindelijk zijn er twaalf onderwerpen gekozen die studenten zullen gaan uitwerken. De aanwezige studenten hebben zich verdeeld in drietallen. Elk drietal zal zich gaan buigen over twee onderwerpen. Het uiteindelijke resultaat zal een filmpje worden, wat zal worden uitgezonden bij SchoolTV Week Journaal! Voordat we zover zijn, krijgen we eerst nog een masterclass in Hilversum. Wat de invulling hiervan precies wordt, is voor ons als studenten ook nog een groot vraagteken.

Binnenkort zullen alle drietallen horen wat de verdeling is geworden van de onderwerpen.

Wordt vervolgd!!

woensdag 16 september 2009

Hoe Mediawijs ben jij?

Tip! Heb je je wel eens afgevraagd hoe het zit met jouw media kennis?
Dit kun je testen met De MediaWijsheidMeter.

Maak hier de test!
De MediaWijsheidMeter

datbedoelik.nl

Wanneer je iets moet opzoeken, is het 'bijna' vanzelfsprekend dat je naar google gaat. Naast google zijn er nog genoeg zoekmachines te vinden op het internet. Maar in hoeverre filteren zij hun informatie? Is alle informatie wel relevant? Ook basisschoolleerlingen maken gebruik van deze zoekmachines. Om de leerlingen een stuk op weg te helpen voor het maken van een goed werkstuk o.i.d., is er een nieuwe zoekmachine online: Datbedoelik.
Deze nieuwe website is voor iedereen in het basisonderwijs: startpagina, zoekmachine en schoolsite in één!



Storybird











Zoals jullie al eerder konden lezen, ga ik mij de komende tijd ook bezig houden met het maken van digitale prentenboeken. Nadat ik mijn RSS feeds had gelezen, zat er ook een bericht bij over het maken van digitale prentenboeken en kwam ik storybird tegen.
Wat is storybird? Deze site geeft je de mogelijkheid om zelf een prentenboek te ontwerpen met een eigen geschreven verhaal. Je kunt kiezen uit illustraties in vele stijlen en van diverse artiesten.

Stap 1:
Voordat je aan de slag kan, zul je eerst een account aan moeten maken. Dit doe je bij Sign in. Deze procedure is makkelijk te volgen.

Stap 2:
Links bovenin, klik je op Create.
Kies een illustratiestijl die jou aanspreekt. Je kunt overigens ook voor een bepaald thema kiezen.














Stap 3:
Je komt in de Storymaker. Links en rechts staan verschillende afbeeldingen die je door te slepen kan toevoegen. Al snel is te zien hoe je tekst kan toevoegen en je bladzijde kan bewerken.









Stap 4:
Tot slot geef je jouw 'storybird' een titel en klik je op de knop 'publish'.
Je hebt ook de mogelijkheid om jouw prentenboek te publiceren zodat je het kan delen met anderen.
Binnenkort wordt het ook mogelijk om je storybird te printen. In de sectie ‘read’ zijn al vele storybirds online te lezen.
Omdat Storybird zo eenvoudig werkt is het heel gemakkelijk om ook jonge kinderen hun eigen prentenboekjes te laten maken. Als ze klaar zijn kunnen de storybirds full screen bekeken/gepresenteerd worden op het digibord. En omdat de storybirds online staan kunnen ze via een link op de schoolsite ook door de ouders bekeken worden.
Ik zou zeggen: twijfel niet langer, probeer het uit en aan de slag dus! :-)

maandag 14 september 2009

Hoe Mediawijs zijn moeders?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een hyvesprofiel. Naast hyves heb je nog vele profielpagina's, waar mensen jou wereldwijd kunnen leren kennen.
Zo kwam ik vanmorgen het volgende bericht tegen over een Amerikaanse moeder die haar zoon wel heel nauwlettend in de gaten houdt op het net...

De eerste opzet!

Vandaag ben ik eens goed gaan zitten voor het opstellen van mijn minorcontract. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod. Er is zoveel rondom Media te vinden, dat je in het begin teveel wil onderzoeken! Dit is natuurlijk niet haalbaar.
Mijn begeleidend docent heeft mij gevraagd om samen met haar een invulling te gaan geven voor een workshopochtend voor de tweedejaars op Iselinge. Deze workshop zal gaan over het ontwerpen van digitale cartoons en prentenboeken. Voordat ik mijn ideeën kan delen, zal ik me eerst gaan verdiepen in het maken van digitale cartoons en prentenboeken.

Mijn contract staat inmiddels in de ELO (digitale leeromgeving voor studenten van Iselinge).
In afwachting van de feedback!

zaterdag 12 september 2009

Klaar voor de start!

De eerste bijeenkomst van de minor Mediawijsheid zit erop. De studenten van ICT en Mediawijsheid hebben ieder een presentatie gegeven en laten horen en zien wat hun eerste ideeën zijn.
In mijn presentatie liet ik duidelijk naar voren gekomen waar mijn interesses liggen bij dit onderwerp. Zo wil ik mij gaan verdiepen in het cyber pesten, het veilig gebruik van internet, zoekmachines etc. Daarnaast wil ik de beginsituatie vaststellen van mijn LIO school m.b.t. mediawijsheid. Aan de hand van deze beginsituatie wil ik lessen gaan ontwerpen en deze uitvoeren op de stage.

Hoe ik mijn minor verder ga invullen, zal aankomende week meer duidelijkheid krijgen. Ik zal me bezig gaan houden met het opstellen van mijn minorcontract! Hier later meer over!

vrijdag 11 september 2009