Voor mijn minor bestudeer ik verschillende boeken, artikelen en vooral websites.
Er wordt veel geschreven over digitaal pesten en ook sex komt veelvuldig naar voren als het gaat om het internetgebruik van pubers.
Zo kwam ik het boek tegen van Justine Pardoen en Remco Pijpers: Verliefd op internet.
Toen ik naar de brugklas ging, was het internetgebruik van pubers in opkomst. Veel pubers gebruikte het al wel, maar enkele uren per week. Kort daarna kwamen de aanbiedingen voor een ADSL aansluiting, voor onbeperkt internet. Mensen besloten dat dit toch goedkoper was, dan telkens de tikken per minuut in de gaten te moeten houden, anders liep de telefoonrekening te hoog op. Zo was dit niet alleen voor ouders een hoogtepunt, maar zeer zeker voor de pubers van toen. Je hoefde niet langer de telefoon te pakken om een vriend/vriendin te spreken. Je kon nu hele dagen online!
Tegenwoordig communiceren pubers weinig tot bijna niet meer via de [huis]telefoon. Natuurlijk bezit elke puber een mobiele telefoon. Deze is meer bedoeld voor het SMSen. Daarnaast zitten ze liever eindeloos op MSN.
Het boek verliefd op internet geeft student, docent, maar vooral de ouder(s) van nu een heldere kijk wat er allemaal kan gebeuren als je kind online actief is. Pubers vragen elkaar niet meer zo snel verkering in de klas of op het schoolplein. Dit gaat veel makkelijker via MSN o.i.d. Daarbij kunnen er behoorlijk wat risico's om de hoek komen kijken als je als ouder(s), niet weet waar je kind online allemaal mee bezig is. Verliefd op internet is gericht op de ouders. Toch vind ik dat ook leerkrachten van het basisonderwijs, maar ook leerkrachten uit het VO, dit boek zeer zeker zouden moeten lezen. Dit geeft een beeld wat de pubers van tegenwoordig allemaal [kunnen] doen als ze online zijn. Mijn mening is dat de helft tot driekwart van ouders en leerkrachten niet weet wat leerlingen allemaal tegenkomen als ze online zijn.
De auteurs schetsen een goed beeld hoe het gesteld is met de ontluikende seksualiteit van pubers, en de manier waarop ze daar online mee experimenteren. Daarnaast worden er vragen van ouders behandeld. Zij gaan hier goed op in en geven ouders tips hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.
Zeer zeker een aanrader!
maandag 12 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten