woensdag 21 oktober 2009

Ontstaan van internet

Vandaag ontving ik een mail van Marijke van het blad Wijzer. Zij kon Danny en mij mededelen dat naast de uitgave van november, er ook een uitgave van de Wijzer komt in februari wat geheel in het teken zal staan van Mediawijsheid.

Zij heeft mij gevraagd of ik ook een kort stukje geschiedenis van het ontstaan van Mediawijsheid erin wil verwerken. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen op mijn blogsite, is het begrip 'mediawijsheid' een breed begrip. Toch denken de meeste mensen gelijk aan internet. Ik vond vandaag een interessant filmpje over het ontstaan van internet.

woensdag 14 oktober 2009

Wijzer

Danny Kempers (ICT - Minor student) en ik zijn vorige week benaderd door Marijke van Kampen. Marijke werkt voor IJsselgroep en werkt op de afdeling marketing en communicatie. Zij is verantwoordelijk voor het onderwijsblad Wijzer, wat vier keer per jaar verschijnt op 1200 scholen.

Danny en ik zijn gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Wijzer. Dit houdt in dat wij een artikel gaan schrijven. Dit artikel zal goed zijn voor twee pagina's. Deze gaan Danny en ik samen delen, dus we zullen creatief moeten zijn met het gebruik van het aantal woorden ;-)

De doelstelling van mijn stuk zal zijn, dat ik leerkrachten uit het basisonderijs enthousiast wil gaan maken voor mediawijsheid. Marijke gaf zelf aan erg enthousiast te zijn over het digitale prentenboeken verhaal. Zij vond dat dit een mooi aanknopingspunt zou zijn voor het schrijven van een artikel.

Eind november gaat het naar de drukker.

Wordt vervolgd!

maandag 12 oktober 2009

Verliefd op internet

Voor mijn minor bestudeer ik verschillende boeken, artikelen en vooral websites.
Er wordt veel geschreven over digitaal pesten en ook sex komt veelvuldig naar voren als het gaat om het internetgebruik van pubers.

Zo kwam ik het boek tegen van Justine Pardoen en Remco Pijpers: Verliefd op internet.

Toen ik naar de brugklas ging, was het internetgebruik van pubers in opkomst. Veel pubers gebruikte het al wel, maar enkele uren per week. Kort daarna kwamen de aanbiedingen voor een ADSL aansluiting, voor onbeperkt internet. Mensen besloten dat dit toch goedkoper was, dan telkens de tikken per minuut in de gaten te moeten houden, anders liep de telefoonrekening te hoog op. Zo was dit niet alleen voor ouders een hoogtepunt, maar zeer zeker voor de pubers van toen. Je hoefde niet langer de telefoon te pakken om een vriend/vriendin te spreken. Je kon nu hele dagen online!

Tegenwoordig communiceren pubers weinig tot bijna niet meer via de [huis]telefoon. Natuurlijk bezit elke puber een mobiele telefoon. Deze is meer bedoeld voor het SMSen. Daarnaast zitten ze liever eindeloos op MSN.

Het boek verliefd op internet geeft student, docent, maar vooral de ouder(s) van nu een heldere kijk wat er allemaal kan gebeuren als je kind online actief is. Pubers vragen elkaar niet meer zo snel verkering in de klas of op het schoolplein. Dit gaat veel makkelijker via MSN o.i.d. Daarbij kunnen er behoorlijk wat risico's om de hoek komen kijken als je als ouder(s), niet weet waar je kind online allemaal mee bezig is. Verliefd op internet is gericht op de ouders. Toch vind ik dat ook leerkrachten van het basisonderwijs, maar ook leerkrachten uit het VO, dit boek zeer zeker zouden moeten lezen. Dit geeft een beeld wat de pubers van tegenwoordig allemaal [kunnen] doen als ze online zijn. Mijn mening is dat de helft tot driekwart van ouders en leerkrachten niet weet wat leerlingen allemaal tegenkomen als ze online zijn.

De auteurs schetsen een goed beeld hoe het gesteld is met de ontluikende seksualiteit van pubers, en de manier waarop ze daar online mee experimenteren. Daarnaast worden er vragen van ouders behandeld. Zij gaan hier goed op in en geven ouders tips hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Zeer zeker een aanrader!

Vragenlijst deel 2

Afgelopen heb ik contact gehad met mijn LIO school. De directrice heeft de vragenlijst goed gekeurd en heeft deze voor mij rond gemaild naar het team. Het team heeft de tijd tot dinsdag 27 okt. om de vragenlijst bij mij in te leveren. Aan de hand van de gegevens kan ik de beginsituatie vast stellen.

In afwachting van de vragenlijsten!

Wordt vervolgd.

dinsdag 6 oktober 2009

Yurls

Via mijn begeleidster Lizette de Man komen studenten in aanraking met Yurls.
Ik merk dat ik tijdens mijn onderzoek veel en verschillende websites tegenkom. Natuurlijk zet je deze websites bij je favorieten. Maar ook dit kan onoverzichtelijk worden.

Vanmorgen kreeg ik een korte demonstratie van een student die de workshop Web 2.0 had gevolgd. Door deze student kreeg ik het idee om een eigen Yurls pagina te bouwen wat zal gaan over mediawijsheid.

Wat is nou Yurls? Mensen gebruiken Yurls om alle websites rondom een onderwerp samen te bundelen. Yurls is gratis, dus er zijn geen kosten aan verbonden. Vaak heb je binnen een onderzoek o.i.d. verschillende onderwerpen die aan bod komen. Hoe bundel je deze nou zo, dat het makkelijk en overzichtelijk wordt? Yurls is de uitkomst! :-)

Het begin is er! Ik zal de komende weken deze pagina nog meer gaan vullen. Heb je nog tips of andere ideeën, laat het mij weten!

marcneerhof.yurls.net

Workshop digitale prentenboeken en cartoons

Vanmorgen was het dan zover! De themaochtend voor de 2e jaars studenten. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen op mijn blogsite, konden de studenten kiezen uit drie verschillende workshops: MediaMovies, Web 2.0 en digitale prentenboeken en cartoons.

De studenten moesten verzamelen in de collegezaal. Ik stond met een camera klaar om iedereen te filmen die binnenkwam. De camera hadden we aangesloten op een beamer en deze zond recente beelden uit op een groot wit scherm. Het is altijd gek als je jezelf op een groot scherm ziet verschijnen, zo bleek uit verschillende reacties van de studenten ;-)

Het was aan Henk Kip om de aftrap van de ochtend te verzorgen. Henk gaf een halfuur durende presentatie wat nou precies Mediawijsheid inhoudt.

Rond 9.15 mochten de studenten zich opsplitsen en naar de desbetreffende workshop gaan. Het was aan Lizette de Man en aan mij om +/- 50 studenten een korte bondige uitleg te geven over wat precies de bedoeling was van deze ochtend. Lizette gaf specifiek uitleg over de opdracht. Aan mij de taak om de drie websites kort te introduceren en toe te lichten.

Het eerste half uur gingen studenten actief in overleg in groepen van 3 of 4, welk onderwerp hun het meest aansprak en hoe ze dit vorm konden gaan geven. Enkele groepjes kwamen stroef op gang, maar na enige tijd was iedereen hard aan het werk!

Storybird was wel de uitblinker van de morgen. De meeste groepen kozen ervoor om met deze website het onderwerp verder uit te werken. Er werd veel geëxperimenteerd en gelachen om de komische animaties die tevoorschijn kwamen.

Om 11.30 moesten de studenten zich verzamelen in hun eigen klas. Aan elkaar gingen ze presenteren wat ze deze ochtend hadden gemaakt.

Ik heb nog geen voorbeelden van studenten wat ik hier kan publiceren. Misschien dat dit later nog aan deze blog toegevoegd kan worden.

Het was een leuke en vooral leerzame ochtend! Ik raad studenten, maar ook leerkrachten van de bovenbouw aan om leerlingen te laten werken met deze websites. Je kunt het als een [klein] project opnemen in het programma. De bovenbouwleerlingen laat je prentenboeken maken voor de onderbouw. Succes gegarandeerd!

maandag 5 oktober 2009

Mediawijsheid

Al enige tijd ben ik bezig met mijn minor. Vandaag was ik mijn blogsite aan het bekijken en kwam ik tot de ontdekking dat ik nog steeds niets heb geblogd over wat nou precies mediawijsheid is.

Iedereen kan een beeld vormen bij het woord media. Bijna iedereen kijkt wel eens televisie, luistert radio of krijgt dagelijks de regionale krant op de deurmat. Maar naast deze (oude) media, is er tegenwoordig volop nieuwe media. Dit brengt mij op Mediawijsheid.

Wat is Mediawijsheid?De definitie van de Raad voor Cultuur in hun advies in 2005 luidde: ‘Mediawijsheid staat voor ‘het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld’.

Wat ik hierboven al aangaf, betekent dit met andere woorden, dat we in staat zijn om oude (tv, radio, krant) en nieuwe media (internet, sms etc.) te gebruiken en dat we een gezondementaliteit ten opzichte van deze media hebben, waarbij we ons bewust zijn van de mogelijkheden en van de context van informatie.

Om dit op de juiste manier toe te kunnen passen, zijn bepaalde vaardigheden nodig rondom de 'nieuwe' media:
1. Informatievaardigheden
2. Mediavaardigheden
3. Veiligheid mediagebruik

Informatievaardigheden kunnen we opdelen in drie subonderdelen: zoekvaardigheden, leesvaardigheden en beoordelingsvaardigheden.

Zoekvaardigheden:
Wanneer je met leerlingen aan de slag gaat romdom informatievaardigheden, moet leerlingen vaardig worden in het gebruik van zoekmachines. Bijvoorbeeld: Google. Google geeft daar in tegen zoveel informatie, dat het voor leerlingen onoverzichtelijk wordt en kunnen ze onvoldoende de relevante informatie op de juiste manier filteren. Als leerlingen hun zoekterm tussen aanhalingstekens zetten, geeft dit al betere resultaten. Naast de grootste zoekmachine, kun je tegenwoordig ook zoekmachines gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. Bijvoorbeeld: www.datbedoelik.nl

Leesvaardigheden:
Tegenwoordig lezen volwassenen de krant online, maar ook kinderen lezen tekst op het internet. Lezen op het internet wordt een hypertext genoemd. Als kinderen een zoekwoord intypen bij een zoekmachine, krijg je door verschillende dik gedrukte koppen en korte tekst eronder al een goed idee en beeld van de inhoud van de website.Door het zoeken op het internet, komt er veel informatie vrij. Het is belangrijk om kinderen te leren dat ze moeten scannen op trefwoorden. Als de leerling daadwerkelijk de juiste informatie heeft gevonden, is het tevens belangrijk dat de leerling vaardig moet zijn in het 'begrijpend' lezen.

Beoordelingsvaardigheden:
Zoeken op het internet geeft zoveel informatie, dat je soms niet weet wat betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk dat je in staat bent om informatie te beoordelen. Dit is makkelijker gezegd dat gedaan voor kinderen. Ze kijken meestal niet naar de betrouwbaarheid van informatie. Wanneer zij een verslag of spreekbeurt moeten voorbereiden stellen zij zichzelf niet de vraag of iets bruikbaar is en/of de informatie wel relevant is. Dit brengt mij op nog twee belangrijke vaardigheden romdom het beoordelen van een tekst: inschatten en bruikbaarheid.

Mediavaardigheden. Heb jij zelf wel eens media gemaakt? Heb jij wel eens een optreden van jezelf opgenomen en op YouTube gezet? Dit is een voorbeeld van zelf media maken. Kinderen zijn hier vaak bekend en zeer actief mee. Wat ik me afvraag bij deze vaardigheid, is of de leerkracht de kinderen (bijv. in de bovenbouw) wel zoveel kan leren rondom deze vaardigheid. Bij deze vaardigheid gaat het met name om het vaardig worden in het gebruik van de computer en diverse software om zelf media te maken. Wanneer kinderen, maar ook volwassenen zelf media produceren, leren ze bewust en kritisch naar media te kijken. Daarbij leren ze niet alleen kritisch te kijken, maar kunnen zij ook andere media beoordelen.

Veilig mediagebruik. Deze vaardigheid heeft betrekking op:
- Technische aspecten
- Sociale en ethische aspecten

Technische aspecten:
Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een email account. Via deze account krijg je soms ook ongevraagd een mail, met ongevraagde informatie, waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Dit wordt spam genoemd. Soms krijg je een ongevraagde mail binnen en wanneer je deze opent kun je ongemerkt een virus openen. Voordat je het weet, doet je computer vreemd en heb je een virus. Om je computer hier tegen te beschermen kun je een firewall installeren. Als er dan een virus om de hoek komt kijken, krijg je een waarschuwing van je firewall. Door een druk op de knop kun je dit weer verhelpen.

Sociale en ethische aspecten:
Leerkrachten van groep 5, 6, 7 en 8 zullen in de klas vaak de namen van MSN en Hyves voorbij horen komen. Dit zijn chatprogramma's met een anoniem karakter. Naast deze twee grote chatprogramma's zijn er nog vele andere social networks. Door al deze chatprogramma's worden veel kinderen gepest op het internet: digitaal pesten. Is de persoon waarmee je chat wel daadwerkelijk de persoon wie hij/zij zegt te zijn? Tegenwoordig is er veel literatuur geschreven over verslavingen rondom games en het gebruik van internet. Nog steeds wordt hier volop onderzoek naar gedaan.

MediaGenius

De wereld van van kinderen krijgt een steeds grotere digitale dimensie. Wie (later) wil meedoen in deze maatschappij, zal (verstandig) zijn weg moeten weten te vinden op het internet en in andere nieuwe media. Kinderen zijn misschien wel vertrouwd met de (nieuwe) media, maar zijn ze ook mediawijs? MediaGenius denkt dat veel kinderen daarin nog wel wat steun en wegwijs kunnen gebruiken. En dat een (basis)school daarin een belangrijke taak kan - móet - vervullen.

Vanaf september 2009 verzorgt MediaGenius de medialessen in het naschoolse aanbod Brede School Overvecht. Ze maken games, weblogs, websites en gaan aan de slag met film en interactieve techniek. Ook experimenteren ze met diverse (nieuwe) media en innovatieve vormen van kennisoverdracht. De cursus is bedoeld voor kinderen van 6-12 jaar en bestaat uit tien lessen (afgesloten met een eindpresentatie). Na afloop kunnen de kinderen zich inschrijven voor mediaclub Overvecht.

Wat is MediaGenius?MediaGenius is een initiatief van leerkrachten van een basisschool uit Utrecht. Zij maken de vertaalslag tussen onderwijs, leerkrachten, leerlingen én hun ouders. Naast jarenlange onderwijservaring hebben zij een opleiding gevolgd tot MediaCoach en zijn zij aangesloten bij het Mediawijsheid Expertise Centrum en diverse netwerken op het gebied van innovatie en kennis.

[Bron: Vives]

Voor meer informatie: www.mediagenius.nl

Vragenlijst

Voor het vaststellen van de beginsituatie van mijn LIO school heb ik gekozen voor het afnemen van een vragenlijst. Vanmorgen heb ik de directrice hiervan op de hoogte gesteld. Zij zal de vragenlijst bekijken en haar goedkeuring wel of niet geven.

Om iedereen inzicht te geven welke vragenlijst ik gebruik voor mijn onderzoek, heb ik het document geplaatst in Google Documenten.

Vragenlijst

vrijdag 2 oktober 2009

Twitter

Sinds ik ben begonnen met mijn met minor mediawijsheid, probeer ik dagelijks te bloggen. Daarnaast lees ik dagelijks mijn RSS feeds, met daarbij verschillende blogs die ik tegenkom van onderwijskundige uit het veld.

Mijn begeleidster vroeg al of ik al op Twitter zat. Inmiddels heb ik mij aangemeld. Eerst vond ik het vaag en snapte niet goed het doel achter Twitter. Op dit moment ben ik al vrij actief op Twitter! Je kunt verschillende mensen volgen, maar ook andere mensen kunnen jou volgen! Mensen kunnen reageren op jouw bevindingen en zo ontstaat er een leuk online - gesprek!

Wil je mij volgen op Twitter? Dat kan! www.twitter.com/marcneer