maandag 2 november 2009

Mediamovies Masterclass 1: Do it the right way!

Vorige week donderdag was het dan eindelijk zover. De eerste masterclass Mediamovies werd gehouden in Hilversum bij SchoolTV. We werden hartelijk ontvangen door Geerle van der Wijk. De Masterclass werd verzorgd door Juliette van Paridon en Rein van Schagen. In de Masterclass kwamen verschillende onderwerpen aan bod:
- Welk doel wil je overbrengen? (boodschap)
- Hoe schrijf je een goede tekst voor op televisie?
- Wat komt er allemaal nog meer bij kijken + zaken die je zeker niet over het hoofd mag zien.

De dag begon met een inleiding verzorgd door Rein van Schagen. Hij gaf duidelijk aan hoe je precies een verhaal in elkaar zet. Dit deed hij aan de hand van verschillende voorbeelden (filmpjes) te laten zien. Erg boeiend en zeker interessant om te zien hoeveel werk er 'extra' bij komt kijken. Aan het eind van elk voorbeeld werd er een koppeling gemaakt naar het item: Mr. Right, wat wekelijks te zien is in het SchoolTV Weekjournaal.

Juliette en Rein begonnen samen met de studenten een gesprek over wat precies de inhoud was van Mr. Right. Met welke doelstelling wordt er gewerkt? Wat is her verschil met de andere items uit het programma? Voor welke doelgroep is het specifiek bestemd? Over al deze zaken werd een opsomming gegeven en ook kregen alle studenten de tijd om hier met elkaar in gesprek over te gaan en dit te delen met de rest van de groep.

Deze masterclass is bedoeld, dat de studenten een bepaald onderwerp gaan uitwerken wat past binnen het item: Mr. Right. Dit item heeft niet alleen als doel om bepaalde vragen van kijkers te beantwoorden aan de hand van tips, maar ook komt duidelijk naar voren dat Mr. Right een ontspanmoment is in de uitzending. De kernwoorden voor Mr. Right zijn dan ook: humor, creativiteit en sociaal.
Heb je Mr. Right nog nooit gezien en ben je toch nieuwsgierig? Hieronder kun je een kijkje nemen:



Right!

Vervolgens moesten we aan het werk. We moesten een logline schrijven. Een logline is dat je in één zin moet beschrijven waar de mediamovie over gaat. Onze onderwerpen zijn: Games en virtuele werelden en Mediaproductie. Om hier een goede logline bij te bedenken, was moeilijker dan wij dachten. Nadat iedereen klaar was, werden alle loglines besproken. Samen met elkaar kwamen we eruit wat per onderwerp een goede logline zou zijn. Wat mij is opgevallen, is dat onderwijsmensen, of mensen in opleiding, vaak de wereld willen verbeteren ten aanzien van het kind. Ik betrapte mijzelf er vaak op dat je wilt wijzen op de gevaren en dus wat beter zou kunnen. Mr. Right moet ook een leuk item zijn om naar te kijken, dus moeten wij niet alleen de negatieve kanten van games benoemen, maar juist ook de leuke en leerzame aspecten van een game.

Tot slot zijn we in gesprek gegaan over het karakter: Mr. Right. Waar zou hij wonen? Hoe leeft hij? Wat heeft hij voor een gewoontes? Etc. Deze informatie was relevant om te kijken hoe je Mr. Right gaat neerzetten in je eigen Mediamovie.

De laatste opdracht was het schrijven van een samenvatting voor je Mediamovie. Deze samenvatting geeft alvast een beeld wat de rode lijn is van je medeiamovie.

Naast een lange informatie dag, kregen we tot slot huiswerk mee. Namelijk het maken van een opzet voor het script en een storyboard. Donderdag 5 november moet deze zijn ingeleverd voor 23:59.

Tot zover! Donderdag 12 november is de twee Masterclass.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten